از اهداف بخش تحقیق و توسعه (R&D) شرکت واشیان بتن به کارگیری ایده های نو در مهندسی و مدیریت پروژه ها جهت افزایش بازدهی و بهره وری سازمان می باشد. این شرکت طی سالیان گذشته با انسجام بخشی در واحد تحقیق و توسعه و راه اندازی دفتر مدیریت پروژه (PMO) گام هایی در راستای مدیریت فروش و مهندسی ارزش در پروژه های خود برداشته است. گام هایی که با مستند سازی سوابق پروژه آغاز گردیده و با تلفیق ایده های جدید توصیه شده در واحد تحقیق و توسعه توانسته است با در نظر گرفتن نیازهای حال و آینده صنعت نسبت به مقرون به صرفه سازی پروژه ها ادامه مسیر دهد.
تحقیق و توسعه چیست؟
- اصطلاح (R&D) یا همان تحقیق و توسعه (Research and Development) به معنای فعالیت های سازنده برخواسته از یک بنیاد سیستماتیک است که با هدف افزایش دانش انسانی و فرهنگ اجتماعی و بهره گیری از این دانش، در کاربردهای جدید است.
- امروزه تحقیق و توسعه در سراسر دنیای پیشرفته به یک فعالیت عمده صنعتی و دولتی تبدیل شده است و به صورت سازمان هایی درآمده است که علاوه بر پاسخ گویی به مسائل صنعتی و تکنولوژیک، با مسائل سیاسی، امنیتی و فرهنگی جامعه هم در ارتباط است.
اهداف تحقیق و توسعه
هدف به معنای کیفیت یا نقطه مطلوبی است که شرکت واشیان بتن در تلاش برای دستیابی به آن است. این هدف بر اساس درک ضرورت ها، اولویت ها و نیازها در چارچوب فردی، سازمانی و ملی معین می شود و بر این اساس می توان برخی از اهداف تحقیق و توسعه را نام برد:
- افزایش دانش و فرهنگ جامعه به وسیله اختراع، ابتکار و نوآوری
- یافتن کاربردهای بالقوه برای دستاوردها و آگاهی های جدید
- ارضاء نیازهای انسانی و ایجاد رفاه و آسایش
- افزایش بهره وری فعالیت های انسانی که شامل افزایش درآمدها نیز می شود
- افزایش خود اتکایی، در کنار تسهیل و تسریع در انجام امور
لزوم تحقیق و توسعه
- افزایش رقابت و انگیزه بقاء، بسیاری از سازمان ها را بر آن داشته که فعالیت های خود را بر تولیدات اساسی و توانمندی های محوری متمرکز کنند. بدین جهت شرکت واشیان بتن درصدد سرمایه گذاری در تحقیقات و ایجاد نوآوری های تکنولوژیک بر آمده است. انجام تحقیقات در سازمان ها با هدف حمایت از نوآوری صورت می گیرد و فعالیت های تحقیق و توسعه باید فرصت های کسب و کار جدیدی خلق کرده و یا کسب و کارهای فعلی سازمان را متحول نماید.
- طبق آمار در ایران کمتر از ۲ درصد از مراکز، شرکت ها و کارخانه های صنعتی دارای واحد تحقیق و توسعه می باشند. در حالی که، شرکت ها و مؤسسات بزرگ صنعتی در دنیا بالغ بر یک سوم (۳۰ درصد) از درآمد خود را به پژوهش و تحقیق برای توسعه اختصاص می دهند، در ایران این رقم در بیشتر مراکز و صنایع کمتر از یک درصد است.
- در فهرست اعلامی ۵۰ شرکت برتر در بخش تحقیق و توسعه، ۲۰ شرکت آمریکایی، ۱۸ شرکت اروپایی و ۹ شرکت ژاپنی و ۳ شرکت متفرقه وجود دارد و با نگاهی به این آمار به خوبی متوجه می شویم که چرا آمریکا و ژاپن همواره از بهترین نوآوران و تولید کنندگان علم و دانش محسوب می شوند.
روش شناسی تحقیق و توسعه
انجام فعالیت های تحقیق و توسعه لزوما به معنی پیشرو بودن در فناوری محصول نیست و اصولا بسیاری از سازمان ها همچون شرکت واشیان بتن به دنبال چنین استراتژی مخاطره آمیزی نیستند. بعضی از سازمان ها که از قابلیت تکنولوژیک مدیریت اجرایی قوی و امکانات مالی کافی برخوردارند در استراتژی تحقیق و توسعه به دنبال توسعه یک محصول جدید و استفاده از فرصت های محیطی به صورت پیشرو هستند.
استراتژی تهاجمی نیازمند بهره مندی از امکانات و قابلیت های گسترده ای است که بسیاری از سازمان ها توانایی تامین آن را ندارند. بنابراین بسیاری از شرکت ها با تدوین استراتژی تدافعی در جستجوی فناوری نوین و کپی برداری از آنها هستند. استراتژی تدافعی از ریسک و هزینه کمتری برخوردار است اما از لحاظ فنی لزوما قابل اجرا نیست. موفقیت استراتژی تدافعی منوط به قابلیت بالا در فرآیندهای مهندسی معکوس و کپی سازی است.
آنچه ما از تحقیق و توسعه در صنعت می خواهیم تولید علم یا بهره برداری بهتر از یک علم می باشد. این امری پذیرفته شده است که عوامل متعددی بر روی تولید علم یک سیستم تاثیر دارد. این عوامل مهم فکری برای شکل دادن مسیر علم عبارتند از:
- هزینه های تحقیق و توسعه
- تعداد پژوهشگران
- سیستم های حمایتی دولتی
- نوع آوری های سیستم های ملی و مذهبی و غیره
که در بین آنها هزینه های تحقیق و توسعه و تعداد پژوهشگران قابل توجه هستند.