انواع سازه‌ های فلزی سبک


یکی از سازه‌های فلزی که در صنعت ساخت‌وساز قرار می‌گیرند سازه‌های فلزی سبک هستند. این دسته از سازه‌ها به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، لرزه و… بسیار محبوب هستند و در عین حال، وزن کم و سبکی دارند و همین ویژگی آن‌ها باعث شده است که فشار کمتری به ساختمان وارد شود. در این مطلب از مجله ایستا سازه با انواع سازه‌های فلزی سبک آشنا می‌شویم و با بیان معایب و مزایا و مقایسه قیمت این نوع سازه‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سازه فلزی سبک چیست؟
سازه فلزی سبک یا LSF (Lightweight Steel Frame)، نوعی سازه فولادی است که در لغت همان سازه فلزی سبک  ترجمه می‌شود. این سازه‌ها بعضا از مقاطع فولادی دیواره نازکی از جنس گالوانیزه ساخته می‌شوند. در گذشته  به دلیل آگاهی کمتر و عدم دسترسی به این‌گونه سازه‌ها، استفاده از این نوع سازه‌های سبک کمتر مورد استقبال و استفاده قرار می‌گرفت. البته با گذر زمان استفاده از این سازه‌ های سبک و ارزان توسط کارشناسان مورد استقبال قرار گرفت و امروزه استفاده فراوانی از انواع سازه‌های سبک می‌شود.

انواع سازه‌های سبک
در دسته‌بندی انواع سازه‌های سبک می‌توان به دسته‌های بتنی، طبیعی، مصنوعی و فلزی اشاره کرد. با وجود مزایایی که این نوع سازه‌های سبک دارند استفاده از آن‌ها همواره توسط کارشناسان توصیه می‌شوند؛ با این حال باید معایب و سختی‌های این سازه را نیز در نظر گرفت. در ادامه انواع سازه های فلزی سبک را بررسی می‌کنیم:

سازه سبک ال اف اس
سازه ال اس اف بهترین گزینه و بهترین انتخاب در ساخت ساختمان‌های سبک است. این سازه دارای امنیت بالایی است. علاوه بر امنیت، عایق مناسبی برای سرما و گرما است همچنین باعث جلوگیری از آلودگی صوتی می‌شود و از این اتفاق جلوگیری می‌کند. و برای برودت هوا نیز نقش بشدت تاثیرگذاری ایفا می‌کند. یکی از مزایای این نوع از سازه‌های سبک این است که هنگام ساخت‌ و ساز موجب هدر رفتن مصالح نمی‌شود.

سازه‌های ال اس اف برای ساختمان‌هایی که تا ۵ طبقه ساخته می‌شوند و نیازمند مقاومت بالا هستند پیشنهاد می‌شوند بخاطر اینکه علاوه بر داشتن مقاومت زیاد، وزن کمی هم دارند و از فشار وزن زیاد به ساختمان جلوگیری می‌کنند.

سازه‌های سبک ال اس اف جزو سازه‌های پیش ساخته هستند. یعنی از قبل در کارخانه طبق معیار‌های استاندارد و روز دنیا ساخته می‌شوند و در مرحله بعد طبق نقشه‌های کشیده شده نصب می گردند. در ساخت سازه‌های سبک ال اس اف از ورقه‌های فولادی استفاده  می شود. این ورقه‌ها بدون درز و گالوانیزه هستند و در مقابل زنگ‌زدگی و خوردگی‌ها مقاومت بالایی دارند. از این سازه‌های سبک در ساخت پروژه‌های فراوانی از قبیل هتل، ویلا، رستوران و … استفاده شده است.

پیشنهاد می‌شود برای ساخت یک سازه با کیفیت بالا به تیم متخصص و با‌تجربه در زمینه سازه‌های سبک مراجعه کنید تا شاهد بهترین نتایج باشید.

سازه‌های پانلی
سازه‌های پانلی، یکی دیگر از انواع سازه‌های فلزی سبک است که در دسته سازه‌های سبک پیش ساخته قرار می‌گیرند و از جنس بتن هستند. با وجود اینکه نیمه پیش ساخته هستند،در تولید سازه‌های پانلی از تیر‌ها و ستون‌های فلزی استفاده نمی‌شود. در کارخانه با استفاده از روش قالب‌بندی تولید می‌شوند که مقاومت بسیار بالایی نیز دارند. از سرعت نصب بالایی برخوردارند. از لحاظ جابه‌جایی و انتقال به آسانی انتقال داده می‌شوند؛ زیرا سبک هستند.

بعد از نصب و بتن ریزی افزایش وزن دارند. سازه‌های پانلی همانند سازه‌ سبک ال اف اس عایق مناسبی برای سر‌و‌صدا، گرما، سرما و برودت هوا هستند. مقاومت بالا در برابر لرزه و آتش‌سوزی یکی دیگر از مزایای سازه سبک پانلی است. سازه‌های پانلی در قسمت دیوار‌ها ضخامت بالایی ندارند و مصالح مورد نیاز تولید این نوع سازه‌ها  به میزان قابل توجهی در دسترس میباشند .

بیشتر بخوانید: سازه فلزی و سازه بتنی

سازه‌های پیش‌تنیده
نوعی دیگر از انواع سازه‌های فلزی سبک سازه پیش‌تنیده هستند. سازه‌ای که از جنس بتن با ترکیب میلگرد‌های فولادی ساخته می‌شود. در سازه‌های پیش‌تنیده تحت کشش قرار دادن فولاد موجب افزایش ظرفیت باربری بتن می‌شود. میله‌های فولادی موجود در سازه‌های پیش‌تنیده  در فرآیند ساخت در کارخانه تحت کشش قرار می‌گیرند، این موضوع موجب می‌شود که بتن های موجود در سازه پیش‌تنیده تحت تنش فشاری قرار گیرد.

در این صورت که مقاومت بتن موجود در سازه پیش‌تنیده هنگامی که تحت فشار است بیشتر از زمانی است که تحت کشش است یعنی مقاومت زیر فشار بیشتر از هنگامی است که در حالت کشش قرار دارد. و در کل در ساخت سازه‌های پیش تنیده هدف برداشتن تنش کششی از سطح بتن است. طبق دلایلی که ذکر شد، قابلیت تحمل بار در سازه‌های پیش‌تنیده با بتن تحت فشار بسیار بیشتر از سازه مشابه بدون پیش‌تنیدگی است. پس در کل این نوع سازه مقاومت بالا و مطلوبی دارد در عین حال در دسته انواع سازه‌های فلزی سبک نیز قرار می‌گیرد.

سازه‌های سبک فضایی
سازه سبک فضایی یا فضا‌کار، یکی دیگر از انواع سازه‌های فلزی سبک است که از لحاظ ظاهری با دیگر انواع سازه‌های فلزی سبک متفاوت است؛ ظاهری سه‌ بعدی دارد. می‌تواند شکل‌های مختلفی همچون شبکه دو لایه یا چند لایه مسطح داشته باشد.

این نوع سازه‌های سبک مقاومت زیاد دارند و همانطور که از اسم آن‌ها مشخص است و در دسته سازه‌های فلزی سبک قرار دارند، وزن کمی هم دارند. علاوه بر این ،از زیبایی ظاهری نیز برخوردار هستند. به طوری که در مراکز تجاری و تفریحی بزرگ، ورزشگاه‌ها، نمایشگاه‌ها و … از آن‌ها استفاده می‌شود.

ساختار این نوع از سازه‌های سبک فلزی که سازه‌های سبک فضایی نامدارند به این صورت است که این سازه‌ها به شکل یک سیستم خرپای سه بعدی اجرا می‌شوند. با گسترش دهانه‌ها باعثمی‌شوند که سازه تحت فشار و کشش قرار بگیرد. این نوع سازه فلزی سبک، شامل سیستم‌های گوناگونی مثل سیستم شبکه‌ای و کابلی، پوسته‌ای و غشایی و … است.

مزایا و معایب سازه ال اس اف
در ادامه این متن به بررسی دقیق‌تر سازه فلزی سبک ال اس اف می‌پردازیم. مزایا و معایب این نوع از سازه‌های فلزی سبک را مورد بررسی قرار می‌دهیم و  در رابطه با نکات اجرایی، مراحل نصب و قیمت سازه ال اس اف صحبت خواهیم کرد.

مزایا سازه ال اس اف
مهمترین عواملی که می‌توان آن‌ها را مزایای سازه‌های فلزی سبک دانست، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاهش مصرف فولاد: در تولید سازه‌های ال اس اف از فولاد استفاده می‌شود. اما به دلیل طراحی هوشمندانه باعث کاهش مصرف فولاد می گردد. همچنین  این سازه ها با سرعت بالا و کم‌ترین نیروی کار قابل اجرا هستند.
دوستدار محیط زیست: سازه‌های ال اس اف به دلیل قابلیت بازیافت، به عنوان یک راه‌حل پایدار و دوستدار محیط زیست به حساب می‌آیند.
انعطاف پذیری: این نوع از سازه‌های فلزی سبک به دلیل وزن سبک و قابلیت تغییر شکل، انعطاف پذیری بالایی در طراحی و معماری دارند.
قابلیت تعمیر: به دلیل استفاده از پیچ و مهره در سازه‌های ال اس اف، تعمیر و نگهداری این سازه‌ها بسیار آسان است.
کاهش وزن سازه: به دلیل استفاده از فولاد و طراحی سبک، وزن سازه‌های ال اس اف به شدت کاهش می‌یابد.
نصب سریع و ساده: به دلیل بکارگیری پیچ و مهره سرعت نسب بالایی دارد. و نیاز به نیروی کار فراوان نیست.
ضد زلزله: سازه‌های فلزی ال اس اف به دلیل خواص مکانیکی فولاد، دارای مقاومت بالایی در برابرزمین لرزه‌ و زلزله‌ میباشند.
حمل و نقل آسان: به دلیل استفاده از قطعه‌های پیش ساخته، سازه‌های ال اس اف به راحتی قابل حمل و نقل هستند.
افزایش عمر اقتصادی ساختمان: به دلیل کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری، عمر اقتصادی سازه‌های ال اس اف بسیار بالا‌تر است.
نصب خشک: این نوع از سازه‌های فلزی سبک به صورت اجرای خشک و صنعتی قابل نصب هستند. بنابر‌این، استفاده از سازه سبک ال اس اف در پروژه‌های ساختمانی، باعث کاهش هزینه و زمان اجرا، حفاظت از محیط زیست و افزایش عمر اقتصادی ساختمان می‌شود.
معایب سازه ال اس اف
با وجود مزایای فراوانی که سازه‌های ال اس اف دارند، اما برخی معایب و محدودیت‌ها وجود دارند که عبارتند از:

محدودیت در اجرای دهانه‌ها: درون سازه‌های ال اس اف، اجرای دهانه‌های باربر ممکن است با مشکلاتی مواجه شود و نیاز به روش‌های خاص برای تقویت دهانه‌ها دارد.
محدودیت اجرای طبقات: در این سازه‌ها تعداد طبقات ممکن است محدود باشد برای تحمل نصب در طبقات بالاتر نیاز به مطالعات دقیق است.
محدودیت نصب: در سازه ال اس اف اگر نصب بیش از حد انجام شود ممکن است نیاز به تقویت و اصلاح خاص پیدا کند.
هزینه بالای تامین قطعه‌های فلزی گالوانیزه: تامین قطعه‌های فلزی گالوانیزه برای ساخت سازه‌های ال اس اف هزینه بالایی دارد. ممکن است بر عوامل اقتصادی تاثیر منفی بگذارد.
با توجه به تمامی مزایا و معایب ذکر شده، بهتر است که هنگام استفاده از سازه‌های فلزی سبک مانند ال اس اف در پروژه‌ها به مزایا و معایب آن‌ها توجه ویژه داشت و همچنین شرایط خاص پروژه را هم مد نظر قرار داد.

سازه‌های سبک و ارزان
اکنون با انواع سازه‌های فلزی سبک و کاربرد و نکات مثبت و منفی آن‌ها آشنا هستیم. قابل ذکر است، به دلیل وجود نوآوری در آنها، سازه های فلزی سبک مورد استقبال ویژه ای در صنایع قرار گرفته اند. در نهایت می‌شود به این نتیجه رسید که انواع سازه‌های فلزی سبک صرفه اقتصادی دارند و اطمینان از لحاظ امنیت و استقامت و خیلی از فاکتور‌های مورد نیاز را برآورده می‌کنند.همچنین، در نهایت می توان به این نتیجه رسید که “انواع سازه های فلزی سبک مقرون به صرفه بوده و از لحاظ امنیت، استقامت و سایر فاکتورهای دیگر اطمینان لازم را برآورده می سازند.”

قیمت سازه ال اس اف
هزینه سازه ال اس اف با توجه به اینکه در ساخت این سازه‌های سبک فلزی از فلزی مثل فولاد استفاده می‌شود، متغیر است و با نرخ روزانه ورق فولاد تغییر می‌کند. علاوه بر این به عوامل مختلف دیگری بستگی دارد که آن‌ها را برای شما شرح خواهیم داد:

این نوع سازه‌ها به دو دسته ساده و پیچیده تقسیم می‌شوند و به طور کلی قیمت تمام شده در سازه‌های ال اس اف ساده نسبت به سازه‌های ال اس اف پیچیده، کمتر است؛ زیرا در سازه ال اس اف پیچیده از قطعات سفارشی استفاده می‌شود که قیمت بالاتری دارند.
عامل دومی که در قیمت نهایی سازه ال اس اف نقش دارد، ابعاد سازه مد نظر شما است؛ زیرا طبیعی است که هرچه سازه بزرگ‌تر باشد مصالح بیشتری نیاز دارد و قیمت نهایی هم بالاتر خواهد بود.
سومین عامل، موقعیت مکانی سازه است. حمل و نقل و نصب سازه در مناطقی که فاصله دورتری دارند، بیشتر از مناطق شهری است. این امر به این علت است که دسترسی به مکان‌های دورافتاده سخت‌تر و پرهزینه‌تر است.
ارتفاع سازه یکی دیگر از عوامل مهم در برآورد قیمت سازه ال اس اف است. هنگامی که ارتفاع سازه افزایش پیدا می‌کند، به طور قطعی مصالح و مواد مورد نیاز هم افزایش پیدا می‌کند و بر قیمت نهایی می‌افزایند.
تجهیزات،امکانات و وسایل به کار رفته در نصب سازه‌های فلزی ال اس اف تاثیر غیر مستقیم بر روی قیمت نهایی این سازه ها می‌گذارد. بهتر است قبل از شروع مراحل ساخت با متخصصین این صنعت مشورت کنید تا نتیجه مد نظر شما حاصل شود.


بایگانی نوشته‌ها
برچسب‌ها
موردی وجود ندارد.